diumenge, 16 de novembre del 2014

Parlem de literatura.... digital? (1)


En acabar la carrera de Filologia catalana a la UOC amb un treball sobre la literatura digital, vaig tenir l'honor i el plaer de fer un postgrau sobre aquest branca de la literatura amb la doctora Laura Borràs , un autèntic "monstre" del món literari i d'aquesta especialitat, a més de ser una persona extraordinària.

M'agradaria compartir amb qui em vulgui llegir alguna de les experiències sobre aquest interessant i atraient món de la literatura digital.

L’aparició de les noves tecnologies audiovisuals i, sobretot, d’Internet, han obert, augmentat i canviat en gran manera, les possibilitats d’expressió literària, ja que el fet de poder aplicar els diferents elements que ens ofereixen les noves tecnologies arriba a crear una nova manera literària de fer, i també d’interpretar, els textos en general i els narratius en particular.

La literatura digital, la narrativa, el relat, la poesia digital són noves categories que han aparegut dins del món literari. Tan noves i tan recents que, malgrat la quantitat d’estudis ja existents, resta encara un gran camp per explorar i per experimentar i, també sobretot, per reflexionar i analitzar.

Es fa difícil encabir la literatura digital dins dels paràmetres i dels gèneres literaris coneguts. Potser caldria veure-la com un nou marc d’expressió literària encara força desconegut i on tenen cabuda –com sempre ha succeït al llarg de la història de la literatura- els nous elements, en aquest cas tecnològics, que ens aporta l’època actual.

La realitat és que, quan encara es fa difícil definir que cal entendre per literatura, ens enfrontem a un nou terme: literatura digital; una definició que com apunta Raine Koskimaa (Koskimaa, Raine. (2005) ¿Qué es la literatura digital? Dins del recull Textualidades electrónicas. Nuevos escenarios para la literatura)"produeix una certa incomoditat i, fins i tot, hostilitat entre la gent”. Sembla com si els dos termes haguessin de ser excloents i que optar per un d’ells eliminaria immediatament l’altra.

És, doncs, la literatura digital incompatible amb el que fins ara hem entès per literatura? Els nous textos literaris significaran l’arraconament i la desaparició a llarg termini del format llibre?

En cap cas cal veure la literatura digital com un enemic de la literatura “tradicional” i molt menys encara com un element que, segons els catastrofistes habituals, farà desaparèixer els llibres i les llibreries que quedarien substituïdes per la pantalla de l’ordinador i per el món virtual d’Internet. Ambdós conceptes no són excloents, sinó paral•lels, complementaris.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada