diumenge, 13 de març del 2016

Els gremis. Organització de l'economia urbana (davantal)


Davantal del darrer programa de La Clau de la nostra història, emès l'11 de març de 2016

Arquitectes, notaris, metges, enginyers, delineants, biòlegs o advocats.... Tots ells gaudeixen de l’empara d’una organització pròpia que vetlla pels seus drets i regula els diferents aspectes de la seva activitat: els col·legis professionals, que no són simples agrupacions de professionals del mateix sector, sinó que són organismes reconeguts com un instrument d’intervenció entre l’Estat i la societat. 

La principal raó de ser dels col·legis és l’ordenació de l’exercici de la professió i la representació dels seus interessos generals, així com la defensa dels interessos professionals dels seus membres.

Els col·legis professionals lluiten també contra l’intrusisme i treballen pel control del compliment dels codis deontològics de cada professió. Són, sovint, els conciliadors de determinades situacions i vigilen que es respectin les normes de la competència.

Al costat dels col·legis professionals, a Catalunya encara existeixen els gremis, una tradició molt arrelada al país. Els treballadors d'un mateix sector o ofici s'agrupen avui dia per a tenir poder de veu i decisió a temes que comparteixen, com pot ser la formació, la qualitat, la publicitat de productes comuns.

Un bon exemple és el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona, una federació d’entitats creada l’any 1980 per a la defensa, representació i foment dels interessos generals dels sectors del comerç, dels serveis i del turisme de Barcelona i comarques. Està integrat per gremis i associacions sectorials que actualment agrupen prop de 25.000 petites i mitjanes empreses.

Els orígens històrics, tant dels col·legis com dels gremis, es remunten a l’’Edat Mitjana. Si bé els col·legis apareixen a finals del segle XIX. Davant l’agrupació dels treballadors d’oficis artesanals en gremis per defensar amb més força els seus interessos, aquells que exercien professions liberals van començar a fer el mateix, ja al segle XIV, en associacions que posteriorment desembocarien en els col·legis professionals.

Avui a La Clau de la nostra història, parlarem d’Apotecaris, Calafats, Daguers, Estoreres, Garbelladors, Hortolans, llogaters de mula, manescals, pedrenyalers...

Parlarem d’oficis i de les associacions de treball que els aplegaven. Parlarem de l’organització de l’economia urbana i dels gremis.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada