dimecres, 5 d’octubre del 2016

La mort de Carles V, Yuste o Murtra? (Davantal de La clau de la nostra història)


Som al segle XVI. L’any 1520 un seguit d’aliances i de morts sobtades converteixen un jove de vint anys en el monarca més poderós d’Europa. Nét dels Reis Catòlics regnava com a Carles I dels regnes d’Espanya des dels 16 anys. A la mort del seu avi patern, Maximilià I és coronat emperador del Sacre Imperi Romà Germànic. La historiografia el designa com  Carles I d’Espanya i V d’Alemanya.

El 1556 Carles V va expressar el seu desig de retirar-se en un convent i va escollir el Monestir de Yuste, a Càceres. Aquí va ser on l’emperador Carles V va morir, de paludisme, el 21 de setembre de 1558.

Fins aquí els que ens explica la història oficial. Diverses investigacions, però, estableixen seriosos dubtes sobre el fet que Carles V es retirés a Yuste per fer-hi vida monàstica i que morís en aquest monestir el 1558.

Veiem-ne algun dels interrogants...

Segons narra Royal Tyler, historiador americà de principis del segle XX, la dieta preferida de l’emperador Carles V en el seu retir monàstic estava formada per ostres, marisc, pastís d’anguiles... Si pensem que el Monestir de Yuste es troba a 460 Km de mar i que això significava 5 dies de camí, podem imaginar com arribarien aquestes menges a la taula de l’emperador.

El monestir de Yuste està situat a 780 m d’altitud amb rierols d’aigua ràpida, com les de la Garganta de l’Olla a 5 Km de Yuste. Carles V va morir de paludisme, una malaltia gairebé impossible de contraure en aquesta zona, ja que el mosquit que la transmet no pot viure en rierols d’aigua ràpida ni a més de 600 metres d’altitud.

Aquests són, només dos dels interrogants sobre el lloc on va morir Carles V que es va plantejar el nostre convidat d’avui. N’hi ha molts més i els estudis que ha realitzats permeten formular la hipòtesi que Carles V no va morir al monestir de Yuste, a Càceres, sinó que va passar els seus darrers dies al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada