dilluns, 15 de maig del 2017

El Grup de Folk, el nostre Maig del 68 (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


Jaume Arnella, Jordi Batista, Xesco Boix, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor, Oriol Tramvia, Pau Riba, Jaume Sisa, Eduard Estivill, Jaume Vallcorba,  Àngel Ciriza....

El 4 d’abril de 1967, es fundava el Grup de Folk. Un Grup que va tenir una existència intensa, emocionant  productiva i fructífera, encara que molt breu, potser massa breu, perquè, el 28 de setembre de 1968, un any i mig després de la seva creació, el Grup es dissolia en un concert a l’Aliança del Poble Nou. 

El Grup de Folk, en certa manera contraposat al moviment dels Setze Jutges, reivindicava l’esperit de grup, l’ambient dels festivals, la barreja amb el públic, la diversitat instrumental i, sobretot, el dret de divertir-se i de divertir qui anava a escoltar-los.

Ferran Riera, autor del llibre “Crònica d’un esclat”,  dedicat al Grup de Folk i on es reconstrueix la història del col·lectiu, entre altres coses diu:

“Volien canviar el món, però tots tenien definicions diferents de què volia dir canviar el món. Això era així perquè el Grup de Folk es podia dividir en dos sectors: un de més carregat d’ideologia i militant i un altre de més hippy.”

En la presentació d’aquest llibre dins del marc del Tradicionàrius, Jaume Arnella ho resumia molt bé en un dels seus romanços dedicat al Grup: “Van sortir, en trencar la closca, dos rovells d'aquell sol ou: un folk i l'altre, rockero, cadascú amb el propi xou”.

Ferran Riera en el seu llibre, remarca la importància del Festival Folk, el primer concert a l’aire lliure que es feia a Barcelona, al Parc de la Ciutadella, després de la guerra. Un Festival que va durar 10 hores i que es va celebrar el 23 de maig de 1968. Escriu Riera:  “Sense que en fóssim gaire conscients, aquell va ser el nostre Maig del 68.”

El 1968 el Grup de Folk es desfà... Però, la majoria dels seus integrants continuen ben actius en diversos corrents musicals: els incondicionals del folk americà, els animadors infantils, els ‘progressius’ (que varen donar pas a l’Ona Laietana i després al Rock Català) i els que varen continuar perseverant amb les músiques d’arrel tradicional i que, més endavant, varen crear el Tradicionàrius.

El Grup de Folk i tot el que van representar, avui a LA CLAU de la nostra història amb Jaume Arnella, l’últim romancer en actiu dels Països Catalans.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada