dijous, 14 de desembre del 2017

Puig i Cadafalch, l'arquitecte de Catalunya (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


Enguany es compleixen 150 anys del naixement de Puig i Cadafalch a Mataró.  Arquitecte modernista, deixeble del gran urbanista Lluís Domènech i Montaner, historiador de l'art, escriptor i polític català.

Se’l considera un dels més importants i l’últim representant del corrent modernista. Entre les seves obres més conegudes figuren la Casa Amatller i la Casa de les Punxes a Barcelona. Té també una gran quantitat d’obres arreu del país. El seu llegat abasta des de les nombroses edificacions a Barcelona i el Maresme, restauracions com la de la Seu d'Ègara, el conjunt monumental de les esglésies de Terrassa, o l’impuls a les excavacions arqueològiques d’Empúries, fins als estudis de prestigi internacional en història de l’art i les classes a Barcelona, París i Harvard, entre d’altres.

Com a urbanista, va dissenyar entre altres el gran espai que seria el de l’Exposició Internacional del 1929 a Montjuïc, i allí, abans de res, començà erigint-hi les quatre columnes que van ser enderrocades per la dictadura de Primo de Rivera perquè simbolitzaven de manera clàssica les quatre barres de la bandera catalana.

Va ser un gran defensor d'un ideari de país i la il·lusió de tornar-lo a veure plenament recuperat en tots els terrenys. Políticament compromès amb la defensa de la identitat de Catalunya, va participar en la I Assemblea de la Unió Catalanista a Manresa (1892).  El 1900 va ser cofundador del Centre Nacional Català i, més tard, de la Lliga Regionalista.

En morir Prat de la Riba el 1917,  va ser escollit president de la Mancomunitat  de Catalunya,.La dictadura de Primo de Ribera va acabar amb la Mancomunitat el 1923 i Puig i Cadafalch va optar per exiliar-se a França. 

L’any 2017 és l’Any Puig iCadafalch en commemoració del 150è aniversari del seu naixement i els 100 anys com a president de la Mancomunitat de Catalunya. 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada