dissabte, 3 de març del 2018

Coneixement i Recerca (DAVANTAL del programa Catalunya segle XXI)


La història de la humanitat és també la de l’augment de la seva eficiència gràcies al millor i major coneixement assolit al llarg dels segles. Si volem una Catalunya que pugui fer afrontar amb èxit els reptes del segle XXI caldrà socialitzar el coneixement, posant la cultura, la ciència i la tècnica al servei i a l’abast de la ciutadania, tot promovent la recerca com a eina bàsica per al desenvolupament i el progrés.
 
Avui, a Catalunya segle XXI parlarem de Coneixement, Recerca i Desenvolupament. 

Segons les dades de l’IDESCAT de 2015, Catalunya va invertir en Recerca i Desenvolupament un percentatge sobre el PIB de l’1,52%, superior al de l’Estat espanyol, que és d’1,22%, però lluny de la mitjana de la zona euro que està situada en un 2.13%.

El mes de juliol de 2017, l’Estat espanyol va intervenir les finances de la Generalitat provocant l’alentiment en els tràmits a la majoria de departaments. La situació s’ha agreujat encara més amb l’aplicació de l’article 155.  

Quina és la situació actual de la Recerca a Catalunya? Que caldria fer per tal de situar-la com a mínim a nivell europeu?

El cert és que, com deia fa poc Pilar Roca, catedràtica de Bioquímica i Biología Molecular de la Universitat de les Illes Balears, “No es pot fer recerca sense recursos. No podem utilitzar només la imaginació.”

Catalunya segle XXI... Comencem!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada