dimecres, 16 de maig del 2018

Història de la moda a Catalunya (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)



El Diccionari ens defineix la paraula moda com “l’ús passatger que regula, segons el gust del moment, la manera de vestir-se,de viure, etc.” La moda, però, estarem tots d’acord que és molt més que una simple definició de diccionari. 

La moda es podria definir també com l’art del vestit, de la confecció de peces de vestir i accessoris a base de determinats paràmetres, tant funcionals com estilístics. Així, al llarg del temps, els dissenyadors han creat moda, han creat estils. Per crear-los s’han valgut d’alguns elements bàsics com el color, la forma, la textura o l’equilibri de la línia, s’han multiplicat i han anat evolucionant amb el pas dels anys i dels segles. 

La història de la moda és, alhora, una reflex de les diferents cultures, la seva manera de viure, dels seus gustos i també de les seves necessitats.  

Si ens remuntem a l’antic Egipte, tres mil anys abans de Crist, s’hi produïa el lli transparent, un teixit que era ideal per als climes càlids. Acostumava a ser de color blanc, ja que era força difícil de tenyir. Els homes acostumaven a vestir el squenti, una peça que cobria els malucs tot penjant i formant plecs. La dona, en canvi, utilitzava el calasiris, una espècie de vestit en tub, a vegades amb mànigues desmuntables. 

Els estils, malgrat que n’anaven apareixent de nous, acostumaven  durar força. Els canvis es produïen amb lentitud i en general només afectaven a la noblesa o a les classes benestants. Amb l’arribada de la revolució industrial, però, la moda va començar a influir també en la manera de vestir de les classes més populars. 

A Catalunya es conserven 6.499 peces de vestir històriques, però només un 6% d’aquestes són a l’abast del públic. La majoria resten amagades a les reserves i magatzems dels museus que les custodien. A més, sovint es tracta de peces poc o gens documentades, mal catalogades i que no han estat mai exposades.

Avui, a LA CLAU de la nostra historia parlarem de la moda i del Museu Virtual de la Moda de Catalunya que té com a objectiu mostrar totes les peces de vestir històriques de les col·leccions públiques catalanes en una plataforma virtual, per tal d’aconseguir el relat de la història catalana del vestit, des del segle XV al segle XXI.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada